Een woning vinden, als Fysiotherapeut in Zwitserland

Je hebt op vacatures in Zwitserland gereageerd, sollicitatie gesprekken gehad in Zwitserland en uiteindelijk een baan als Fysiotherapeut gevonden in de stad of tussen de bergen. Dus nu is het tijd om een geschrikte woning te vinden. Gelukkig is het alvast goed om te weten dat je in een van de schoonste landen van de wereld gaat wonen. In de Environmental Performance Index (EPI) van 2020 is te zien dat Zwitserland nummer drie (Nederland nr. 11) is op de lijst van schoonste landen van de wereld. De EPI meet o.a. naar schone lucht, watervoorziening en pesticide.

Een woning huren in Zwitserland is redelijk duur, gemiddeld betaal je al snel 15 frank per m2 huur oppervlakte. De prijzen zijn sterk afhankelijk per kanton, zo betaal je het meest in de Kantonnen Zurich, Zug en Geneva. Het minst in Jura, Neuenburg en Glarus. Dit heeft vooral veel te maken met hoe de belastingen en inkomen zijn opgebouwd in de verschillende kantonnen van Zwitserland.

Wohngemeinschaft

Door de hoge woningkosten in Zwitserland is het dan ook voor veel mensen gebruikelijk om een woning te delen, om zo deze kosten post in het begin te verminderen. Het delen van een huis met meerde mensen word een Wohngemeinschaft genoemd of WG. WG-kamers worden vaak ook gemeubileerd aangeboden, wat weer ruimte scheelt in je verhuis busje. Een paar goede site voor het vinden van een WG zijn: WGzimmer, Meinwgzimmer en Yuruma. Vaak zijn er andere Nederlandse Fysiotherapeuten in de buurt die een nieuwe huisgenoot zoeken. Het kan dan ook vaak helpen om toekomstige collega’s te vragen of zij nog iets weten.

Voordelen van een Wohngemeinschaft (WG)

  • Goedkoper
  • Vaak gemeubileerd
  • Meestal maandelijks opzegbaar
  • Huisgenoten die je wegwijs kunnen maken
  • Veel aanbod

Reguliere woonruimte

Wanneer je vers vanuit Nederland naar Zwitserland komt is het vinden van een reguliere woning vaak wat moeilijker dan een WG. Omdat een woningcoöperaties vaak een bewijs van je verblijfs- en werkvergunning verlangd. Wanneer je reageert op een woning is het dan ook handig om je werkcontract mee te sturen en een brief van je toekomstige werkgever, waaruit blijkt dat je een werkplek hebt en daarmee jouw verblijfs- en werkvergunning ook wel goed komt. Ook verwachten woningcoöperaties dat je twee referenties opgeeft (werkgever en laatste verhuurder), die zij dan ook zeker gaan bellen. Omdat jij als buitenlander nog niet in Zwitserland geregistreerd staat verwachten verhuurders dat jij bewijs kan tonen dat jij geen schulden hebt in je land van herkomst. Dit zou je bij het BKR kunnen aanvragen. Mocht je wel al een tijdje in Zwitserland wonen dan kan je een dergelijk “betreibungsrechtliche auskunft, bij je gemeente aanvragen.

Benodigheden

Een paar goede sites om reguliere woning te vinden zijn o.a. Immoscout, Homegate, flatfox en Comparis.

Handige Duitse woorden

Abstellraum = Berging
Kamin = Open haard
Tumbler = Wasdoger
Attikawohnung = Zolder appartament
Lavabo = Wastafel
Mietzinsdepot = Borg
Quartier = Wijk
Hell = helder

Over auteur

Na meerde avonturen door Azië en Zuid-Amerika was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, via verschillende kanalen kwam ik terecht bij een recruiter bureau die Fysiotherapeuten plaatste in Zwitserland. De uitdaging om in het buitenland mijn beroep uit te oefenen trok mij erg aan, samen met de vele voordelen dat Zwitserland te bieden heeft.

Ondertussen werk ik al meer dan 2 jaar in Zwitserland als Fysiotherapeut in de mooie stad Luzern.

Het verhuizen naar het buitenland is een grote stap en er komt veel bij kijken. Ik merkte dat er weinig of beperkte informatie beschikbaar was uit recruiter bureau over hoe je het beste alles kon organiseren. De meeste aanbevelingen en informatie kreeg ik uiteindelijk van andere Nederlandse Fysiotherapeuten die hier al een tijdje werkte.

Met deze site hoop ik Nederlandse Fysiotherapeuten in Zwitserland te verbinden om elkaar te ondersteunen met informatie over de organisatie die bij het beginnen van je professionele leven en privé leven in Zwitserland komen kijken.

Lees verder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.