Verblijfsvergunning en werkvergunning / Ausländerausweis als Fysiotherapeut in Zwitserland

Je hebt een werkplek en een mooi plekje om te wonen gevonden en nu is het voor jou mogelijk om je vergunningen aan te vragen. Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie zijn er beperkingen op het vrije verkeer van goederen en personen. Wat dus inhoudt dat je een maximum van bepaalde producten mee mag nemen en een maximum van tijd mag werken zonder visums. Wanneer je als Nederlander in Zwitserland aan komt mag je zonder extra handelingen 90 dagen werken. Maar er vanuit gaande dat je langer blijft werken in Zwitserland heb je enkele documenten nodig om je verblijfsvergunning en werkvergunning aan te voor Zwitserland.

Welke verblijfs- en werkvergunningen / Ausländerausweis zijn er? 

Wanneer je bij de gemeente (Einwohnerkontrolle) meldt krijg je ook het formulier waarmee je jouw verblijfs- werkvergunning mee kan aanvragen. Er zijn 8 verschillende mogelijkheden daarom nemen we de voor ons toepasselijke vergunningen met je door.

 • Aufenthaltsbewilligung B (Verblijfs- en werkvergunning)

Een verblijfsvergunning B wordt afgegeven aan leden van de EU die met een specifiek doel in Zwitserland verblijven zoals werken in Zwitserland. Je hebt hiervoor een meerjarige arbeidsovereenkomst of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd nodig. Onder bepaalde omstandigheden kan deze verblijfsvergunning ook afgegeven worden voor werkloos verblijf. Wanneer je een B verblijfsvergunning hebt gekregen kun jij je voor 5 jaar vrij bewegen/wonen/werken door Zwitserland. Dus deze vergunning geldt als een verblijfsvergunning en werkvergunning in Zwitserland.

 • Kurzaufenthalt L (Verblijfs- en werkvergunning van korte duur)

Mocht je een werkcontract krijgen voor een bepaalde tijd korter dan 1 jaar dan kom je alleen in aanmerking voor een L-vergunning. Die maximaal geldig is voor de tijd die staat aangegeven in je arbeidsovereenkomst. Ook is het voor jou alleen mogelijk om te werken in het Kanton waar jij ingeschreven staat. Mocht je later een nieuw contract krijgen van je werkgever dan moet je je verblijfsvergunning dus ook opnieuw aanvragen. Dus deze vergunning geldt als een tijdelijke verblijfsvergunning en werkvergunning in Zwitserland.

 • Niederlassungsbewilligung C (Permanente verblijfsvergunning): 

Een verblijfsvergunning C krijg je niet zomaar hier gaat een periode van 5 tot 10 jaar ononderbroken verblijf overheen. Het is voor Personen van buitenlandse afkomst die in Zwitserland wonen mogelijk om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen. Dit kan wanneer zij 5 jaar opeenvolgend in Zwitserland hebben doorgebracht. Je zult dit verblijfsvergunning dus niet direct kunnen aanvragen wanneer je in Zwitserland aankomt maar het kan in de toekomst nog wel voor jou van toepassing zijn. Dus deze vergunning geldt als een permanente verblijfsvergunning en werkvergunning in Zwitserland.

 • Overige verblijfsvergunningen

Verder heb je nog de volgende werkvergunningen en verblijfsvergunningen in Zwitserland die zeer waarschijnlijk niet van toepassing op jou zijn. Grenzgänger G, Angehörige Staaten- und Organisationsvertreter Ci, Asylsuchende N, Vorläufig Aufgenommene F en Schutzbedürftige S.

Aanvragen van je vergunning

Het aanvragen van je verblijfs- en werkvergunning is geen moeilijk proces. Je moet alleen zorgen dat je de juiste gegevens bij de hand hebt. Wanneer je net vers in Zwitserland komt loopt het proces van jezelf aanmelden bij de gemeente (verhuizing doorgeven) en immigratiedienst een beetje door elkaar. 

Als eerste ga je langs de Einwohnerkontrolle van je gemeente waar jezelf dus aanmeld daarvoor heb je nodig:

 • Paspoort 
 • Huurcontract (Bij onderhuur een bevestiging van de hoofdhuurder/huur corporatie)
 • Passfoto
 • Kopie arbeidsovereenkomst
 • Inschrijfgeld circa 40 fr.
 • Zorgverzekeringspolis (vaak nog niet geregeld maar dat is geen probleem, wordt later automatisch doorgegeven door je verzekeraar)
 • Eventueel familieboekje of huwelijksakte

Wanneer je aangemeld bent bij de gemeente vragen zij ook gelijk voor je verblijfs- en werkvergunning hier kan je aangeven dat je die nog niet hebt. Voor het aanvragen van je vergunningen krijg je hier gelijk nog een formulier voor om direct in te vullen. Hier geef je door voor welke verblijfs- en werkvergunning je wilt aanmelden (meestal B of L). Dit formulier wordt naar de Amt voor immigratie van jouw Kanton gestuurd samen met een kopie van je arbeidsovereenkomst en paspoort.

Binnen een week krijg jij een Wohnsitzbestätigung (Bevestiging van verblijf) door je gemeente per post opgestuurd. Ook krijg je na circa 2 weken een brief van de Amt voor immigratie om je te komen melden bij hun. Bij dit bericht zit ook een betaalverzoek voor het aanvragen van je vergunningen (circa 75 fr.). Wanneer je meld bij de immigratie worden biometrische gegevens van je afgenomen zoals vingerafdrukken ook wordt er gevraagd naar bewijs van betalen voor je vergunning, Wohnsitzbestätigung van de gemeente en moet jezelf nogmaals identificeren a.d.v. je paspoort.

Afronding

Als alles goed is verlopen krijg je een verblijfs- werkvergunning na ongeveer 2-6 weken opgestuurd en ben jij in trotse bezit van je Zwitserse Ausländerausweis. Het is ook goed om te weten dat ook wanneer je verblijfs- werkvergunning proces nog niet afgerond is je wel alvast mag beginnen met werken, dit komt omdat joun vergunning geldig is vanaf het begin van je arbeidsovereenkomst. Physiotherapie Würzenbach

Over auteur

Na meerde avonturen door Azië en Zuid-Amerika was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, via verschillende kanalen kwam ik terecht bij een recruiter bureau die Fysiotherapeuten plaatste in Zwitserland. De uitdaging om in het buitenland mijn beroep uit te oefenen trok mij erg aan, samen met de vele voordelen dat Zwitserland te bieden heeft.

Ondertussen werk ik al meer dan 2 jaar in Zwitserland als Fysiotherapeut in de mooie stad Luzern.

Het verhuizen naar het buitenland is een grote stap en er komt veel bij kijken. Ik merkte dat er weinig of beperkte informatie beschikbaar was uit recruiter bureau over hoe je het beste alles kon organiseren. De meeste aanbevelingen en informatie kreeg ik uiteindelijk van andere Nederlandse Fysiotherapeuten die hier al een tijdje werkte.

Met deze site hoop ik Nederlandse Fysiotherapeuten in Zwitserland te verbinden om elkaar te ondersteunen met informatie over de organisatie die bij het beginnen van je professionele leven en privé leven in Zwitserland komen kijken.

Lees verder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.