Stemmen vanuit het buitenland, als Nederlandse Fysiotherapeut in Zwitserland

Ook al ben je gemigreerd naar het buitenland of in ons geval naar Zwitserland dan kun je nog altijd blijven stemmen. Zolang je jouw Nederlanderschap aanhoudt behoudt je stemrecht in Nederland over de Tweede Kamer, het Europees Parlement en raadgevende referenda. 

Over een maand is het weer zover en mogen wij als Nederlander een stem uitbrengen voor de Tweede kamer. Vaak hebben mensen die in het buitenland wonen het idee dat hun stem toch geen invloed meer kan hebben op hun leven omdat zij hun leven nu in het buitenland hebben. Echter vergeten zij dat de Nederlandse politiek in Den Haag nog altijd invloed uitoefent over hun toekomst. Denk aan onderwijs voor Nederlanders in het buitenland, Noodhulp voor Nederlanders in het buitenland, wet- en regelgeving zoals pensioenen, AOW en andere uitkeringen die jij al eens in Nederland hebt opgebouwd ook kunnen relaties met jouw huidige woonland een belangrijk thema zijn. En zeker als jij in Zwitserland woont kan een stem voor het Europees parlement nog invloed hebben op jouw leven. Wanneer je als Nederlander niet meer ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente dan kan je niet meer stemmen voor de provinciale staten, gemeenteraad en waterschappen.

Voor het stemmen in het buitenland maakt de Nederlandse overheid onderscheid tussen Nederlanders die in het buitenland wonen en Nederlandse stemmers die tijdelijk in het buitenland zijn. 

Registreren als kiezer buiten Nederland

Standaard word de stem van Nederlanders die in het buitenland/Zwitserland wonen per post uitgebracht wat ook het makkelijkste is. Mocht dat voor jou niet mogelijk zijn dan kan je ook per volmacht of bij een stemlokaal in een Nederlandse gemeente je stem uitbrengen. 

Wel is het zo dat je jezelf altijd eerst moet registreren als kiezer buiten Nederland. Dit doe je bij de gemeente van Den Haag. Ook al als je te laat bent voor de volgende verkiezingen van 17 maart 2021 kun je alsnog registreren voor toekomstige verkiezingen. Wanneer je eenmaal als buitenlandse kiezer ingeschreven staat blijf je dat tot je dat zelf weer aanpast.Je krijgt altijd automatisch bericht over een volgende verkiezing.

Om dus deel te kunnen nemen als kiezer in het buitenland registreer je hier aan. Je vult het formulier in print het en ondertekent het en stuur het met een geldige identiteitsdocument op.

Je kunt de registratie indienen via hun upload pagina of per post versturen naar:

Gemeente Den Haag 
Verkiezingen KBN
Postbus 84008
2508 AA DEN HAAG
Netherlands

Wanneer de gemeente je registratieverzoek ontvangen heeft sturen zij jou een bevestigings e-mail. Je krijgt ook een bevestiging wanneer je opgenomen bent in het permanente register

Nederlanders die in het buitenland wonen

Een paar weken voor de verkiezing krijg jij een oproep voor de verkiezing in je brievenbus. Hier krijg je een briefstembewijs meegeleverd, een witte stembiljet envelop en een oranje envelop. Wanneer de kandidatenlijsten zijn vastgesteld krijg jij je stembiljet opgestuurd via e-mail of post (als je daarvoor gekozen hebt). Je print je stembiljet uit en kleurt het witte vakje van de partij en kandidaat waar je op wilt stemmen (rood, zwart, groen of blauw). 

Het ingevulde stembiljet stop je in de witte envelop. Nu vul je briefstembewijs in en onderteken je het met hetzelfde handtekening als dat op je identiteitsbewijs staat. Stop vervolgens de witte envelop, je briefstembewijs en een kopie van een Nederlandse identiteitsbewijs in de aangetekende oranje envelop. Zorg ervoor dat je jouw stem op tijd verstuurd en er genoeg postzegels geplakt anders wordt het ongeldig verklaart. Ook kan je stem opgestuurd worden naar de Ambassade van je land.

Vanuit het buitenland stemmen kost je wat meer tijd maar is goed geregeld en prima te doen. 

Voorwaarden om te stemmen

  • Buiten Nederland woont en niet ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente
  • De Nederlandse nationaliteit hebt
  • Je kan bewijzen dat je de Nederlandse nationaliteit hebt
  • 18 jaar of ouder bent
  • Houd je buitenlandse address actueel!

Over auteur

Na meerde avonturen door Azië en Zuid-Amerika was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, via verschillende kanalen kwam ik terecht bij een recruiter bureau die Fysiotherapeuten plaatste in Zwitserland. De uitdaging om in het buitenland mijn beroep uit te oefenen trok mij erg aan, samen met de vele voordelen dat Zwitserland te bieden heeft.

Ondertussen werk ik al meer dan 2 jaar in Zwitserland als Fysiotherapeut in de mooie stad Luzern.

Het verhuizen naar het buitenland is een grote stap en er komt veel bij kijken. Ik merkte dat er weinig of beperkte informatie beschikbaar was uit recruiter bureau over hoe je het beste alles kon organiseren. De meeste aanbevelingen en informatie kreeg ik uiteindelijk van andere Nederlandse Fysiotherapeuten die hier al een tijdje werkte.

Met deze site hoop ik Nederlandse Fysiotherapeuten in Zwitserland te verbinden om elkaar te ondersteunen met informatie over de organisatie die bij het beginnen van je professionele leven en privé leven in Zwitserland komen kijken.

Lees verder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.