De Schweizerisches Rotes Kreuz (SRK)

Wanneer je van plan bent te werken of al werkt in Zwitserland als Fysiotherapeut is vaak het erkent krijgen van je Nederlandse diploma van je zorgverleners beroep bij de Schweizerisches Rotes Kreuz (SRK) één van de eerste knelpunten waar je tegenaan loopt. Net zoals in Nederland zijn   een aantal beroepsgroepen in de gezondheidszorg in Zwitserland geclassificeerd als beschermde beroepen, Wat dus ook geldt voor o.a. de Fysiotherapie, Ergotherapeuten en verpleegkundige.

In Nederland kennen wij het BIG-register waar je naar het behalen van je diploma je aanmeldt om je beroep vrij uit te kunnen oefenen. In Zwitserland voorziet de SRK in deze verplichting. Vaak word word het behalen van je BIG registratie in Nederland al gezien als een grote bureaucratisch drama, maar dat is nog niks vergeleken met wat je te wachten staat bij het SRK.

Wij nemen je in deze blog dan ook stap voor stap mee in het behalen van je SRK Anerkennung en wat je daarvoor nodig hebt.

“Iedereen die in Zwitserland een gereglementeerd gezondheidsberoep wil uitoefenen met een in het buitenland behaald diploma, moet een erkenningsprocedure starten.Erkenning stelt mensen met een vergelijkbare buitenlandse opleiding en beroepservaring in staat om vergelijkbare functies in Zwitserland te vervullen en dezelfde loonaanspraken te maken.De procedure bij de SRK verloopt in meerdere stappen van aanvraag tot goedkeuring,,  SRK

Pre-check SRK anerkennung

Het eerste wat de SRK van je verlangt is dat je een pre-check op het erkennen van je buitenlandse diploma doet. De SRK vraagt dit omdat ze als eerst willen checken of zij wel de juiste instantie zijn voor het erkennen van jouw buitenlandse diploma (ja, voor Fysiotherapeuten is dit de juiste instantie).

Je pre-check voor erkenning van je buitenlandse Fysiotherapie diploma kan je al beginnen voordat je een baan hebt gevonden in Zwitserland. Aangezien het circa 4 weken duurt voordat je een resultaat over je pre-check krijgt is dit ook zeker aan te bevelen om dit process zo snel als mogelijk te beginnen, wanneer je een positief resultaat hebt is deze voor 1 jaar geldig.

Je start je pre-check op deze pagina, hier wordt je gevraagd om een account aan te maken bij het SRK met enkele persoonlijke gegevens, waarna je een bevestigingsmail ontvangt. 

Je bent nu klaar om je pre-check te beginnen klik op de knop ‘Neuer preCheck starten, het is hier al handig om je diploma bij de hand te hebben. Vul hier als eerst je contactgegevens en persoonsgegevens in. Er wordt ook al direct gevraagd naar jouw afstudeer gegevens zoals afstudeerdatum dat vermeld staat op je diploma, afstudeerland, afstudeer taal en welke titel je hebt behaald met je diploma.

Nu komt een lange waslijst aan documenten wat je al moet aanleveren ter goedkeuring van je pre-check.

  • Curriculum vitae (CV)
  • Een kopie van je paspoort (voor en achterzijde)
  • Indien je ooit je naam veranderd hebt, hier een bewijs van
  • Je Fysiotherapie diploma / getuigschrift uit het diplomaregister
  • Vertaalde versie van je diploma / getuigschrift
  • Bewijs inhoud van je opleiding; oftewel je diploma supplement, vaak wordt deze door hogescholen al in het engels uitgereikt.
  • Vertaling van je diploma supplement, bij ons was in het engels toereikend.
  • Certificate of Current Professional Status (CCPS)
  • Vertaling van je CCPS, maar als het goed is krijg je deze al in het engels

Ook heb je de mogelijkheid om een taalcertificaat van tenminste B2 niveau en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te leveren, deze zijn nog niet verplicht maar het zou je pre-check resultaat wel kunnen beïnvloeden als je deze al kan aanleveren.

Nu is het wachten op een bericht van de SRK, vaak duurt dit zo’n 4 weken. Houd de status van je Pre-check goed in te gaten en reageer zo snel mogelijk op een eventuele reactie.

Over auteur

Na meerde avonturen door Azië en Zuid-Amerika was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, via verschillende kanalen kwam ik terecht bij een recruiter bureau die Fysiotherapeuten plaatste in Zwitserland. De uitdaging om in het buitenland mijn beroep uit te oefenen trok mij erg aan, samen met de vele voordelen dat Zwitserland te bieden heeft.

Ondertussen werk ik al meer dan 2 jaar in Zwitserland als Fysiotherapeut in de mooie stad Luzern.

Het verhuizen naar het buitenland is een grote stap en er komt veel bij kijken. Ik merkte dat er weinig of beperkte informatie beschikbaar was uit recruiter bureau over hoe je het beste alles kon organiseren. De meeste aanbevelingen en informatie kreeg ik uiteindelijk van andere Nederlandse Fysiotherapeuten die hier al een tijdje werkte.

Met deze site hoop ik Nederlandse Fysiotherapeuten in Zwitserland te verbinden om elkaar te ondersteunen met informatie over de organisatie die bij het beginnen van je professionele leven en privé leven in Zwitserland komen kijken.

Lees verder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.