Zorgverzekering afsluiten als Fysiotherapeut, de Krankenkasse in Zwitserland

Het is zover, je gaat verhuizen naar Zwitserland je hebt een werkplek en een woning geregeld. Een van de belangrijke volgende stappen is het regelen van je zorgverzekering (Krankenkasse) want je Nederlandse zorgverzekering vervalt bij emigratie. Net als in Nederland is het in Zwitserland verplicht om een basisverzekering (Grundversicherun) te hebben voor je zorgkosten en kun je vrijwillig aanvullend verzekeren. Ook heb je een zorgverzekering nodig om jouw verblijfs- en werkvergunning volledig af te ronden. Vanaf aankomst in Zwitserland heb je drie maanden de tijd om je basisverzekering te regelen.

Uitschrijven Nederland

We gaan er voor het gemak van uit dat je langer dan 8 maanden in Zwitserland zult blijven werken wat dus betekent dat je zorgverzekering in Nederland niet kan aanhouden. Gaat het om een tijdelijke verhuizing naar Zwitserland dan kan het zijn dat er uitzonderingen voor je gelden. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar. Als eerste is het belangrijk dat je bij je gemeente je verhuizing naar het buitenland doorgeeft en je dus uitschrijft uit het basisregistratie personen (BRP). Met je uitschrijving kan je jezelf afmelden bij je zorgverzekeraar. Ook is het belangrijk om te bedenken of je nog andere verzekeringen in Nederland hebt die komen te vervallen bij een emigratie zoals een reisverzekering. Ook moet je eventuele zorgtoeslag stopzetten omdat je bij een emigratie geen recht hierover hebt.

De zorgverzekeraars

Zwitserland kent een hoop zorgverzekeraars maar de grootste en bekendste verzekeraars die wij het meeste voorbij zien komen bij patiënten in de Fysiopraktijk zijn Concordia, Assura, CSS, Helsana, ÖKK, Sanitas, Visana en Progrés. Uit een rondvraag bij Fysiotherapie collega’s blijkt dat het overgrote deel aangesloten zijn bij Helsana of CSS. 

Voordat je een basisverzekering afsluit bij een verzekeraar word je uitgenodigd om op kantoor te komen of komen zij bij jou thuis langs om je eventuele polis te bespreken. Hier wordt door de grotere verzekeraars echt service geboden door uitgebreid de tijd voor je te nemen om te bespreken wat de polis allemaal voor jou betekent. Maar let op het zijn wel vaak sales mensen die voorbij komen om jou zoveel mogelijk te verkopen.

Kosten Basisverzekering/Grundverischerun

De premies van een Zorgverzekering Zwitserland zijn wat duurder dan die in Nederland. Maar gelukkig ga je als Fysiotherapeut in Zwitserland meer loon verdienen. De kosten zijn onafhankelijk van iemands inkomen, maar variëren naar leeftijd (0-18, 19-25 en 26+), woonplaats, zorgverzekeraar, mate tot vrije keuze, eerste telefonisch contact met zorgverzekeraar en hoogte eigen risico/franchise (300 fr – 2500 fr). Vaak wordt er ook gevraagd of je een ongevallen verzekering wilt afsluiten. Meestal is dit NIET nodig, omdat in Zwitserland de werkgevers verplicht zijn om jou hiervoor te verzekeren. Bespreek de mate van verzekering met je werkgever.

Goede sites om de zorgverzekeraars en kosten te vergelijken zijn; Krankenkassencompare, Bonus en Comparis. Nederlandse zorgverzekeraars kan je met behulp van deze website vergelijken, om de verschillen te zien tussen Nederlandse en Zwitserse zorgverzekeraars.

Vrijwillige aanvullende zorgverzekering Zwitserland

Met een vrijwillige aanvullende verzekering kun je jezelf verzekeren voor aanvullende behoeften, die niet of slechts gedeeltelijk worden vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. In tegenstelling tot de basisverzekering verschillende pakketten van een aanvullende verzekering van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar. Je kan je aanvullende zorgverzekeringen bij andere dan je basis verzekeraar afsluiten. Je aanvullende verzekeringen kunnen o.a. bestaan uit tandverzekering, Juridische verzekering en meer comfort in ziekenhuizen. Hoe beter je verzekerd bent in Zwitserland hoe beter je wordt behandeld in ziekenhuizen. Denk hierbij aan een privé kamer of je wordt behandeld door de hoofdarts. Ook voor je aanvullende verzekering gelden verschillende leeftijdsgroepen, anders dan die bij de basisverzekering.

Over auteur

Na meerde avonturen door Azië en Zuid-Amerika was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, via verschillende kanalen kwam ik terecht bij een recruiter bureau die Fysiotherapeuten plaatste in Zwitserland. De uitdaging om in het buitenland mijn beroep uit te oefenen trok mij erg aan, samen met de vele voordelen dat Zwitserland te bieden heeft.

Ondertussen werk ik al meer dan 2 jaar in Zwitserland als Fysiotherapeut in de mooie stad Luzern.

Het verhuizen naar het buitenland is een grote stap en er komt veel bij kijken. Ik merkte dat er weinig of beperkte informatie beschikbaar was uit recruiter bureau over hoe je het beste alles kon organiseren. De meeste aanbevelingen en informatie kreeg ik uiteindelijk van andere Nederlandse Fysiotherapeuten die hier al een tijdje werkte.

Met deze site hoop ik Nederlandse Fysiotherapeuten in Zwitserland te verbinden om elkaar te ondersteunen met informatie over de organisatie die bij het beginnen van je professionele leven en privé leven in Zwitserland komen kijken.

Lees verder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.