Arbeidsvoorwaarden als Fysiotherapeut in Zwitserland

Je bent aan het werken of oriënteert je om te gaan werken als Fysiotherapeut in Zwitserland dan ben je natuurlijk ook benieuwd naar het te verwachten salaris, vakantiedagen en overige arbeidsvoorwaarden voor een Fysiotherapeut in Zwitserland. In dit artikel gaan we de belangrijkste arbeidsvoorwaarden bespreken en wat de grootste verschillen zijn met Fysiotherapeuten in Nederland.

Salaris Fysiotherapeut Zwitserland

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat salarissen in Zwitserland hoger zijn dan in Nederland en de meeste andere EU-landen. In Nederland verdient een startende Fysiotherapeut voor een fulltime baan een gemiddeld brutoloon van €2.118,47 p.m. Het maximum brutoloon van een zeer ervaren Fysiotherapeut in Nederland die in loondienst is verdient maximaal €4.414,88 p.m. Buiten het brutoloon krijgt een Fysiotherapeut in Nederland 8% vakantietoeslag. Je salaris in Nederland wordt bepaalde aan de hand van jaren ervaring, opleidingen en werkplaats (1e-lijn, ziekenhuis etc).

Het bruto salaris van een Fysiotherapeut in Zwitserland wordt ook bepaald door de jaren ervaring, opleidingen en werkplaats maar ook zijn er duidelijke kantonalen verschillen tussen de lonen. In het Kanton Graubünden ligt het gemiddelde salaris het hoogst en in Obwalden het laagst. Het gemiddelde fulltime starters brutoloon van een Fysiotherapeut in Zwitserland ligt op circa €4.925,20 (5.400 fr.) p.m. Er is geen duidelijke weergave te vinden over het maximale fulltime brutoloon van een zeer ervaren Fysiotherapeut in loondienst maar naar schatting ligt deze ongeveer op €6.728,52 (7.270 fr.) per maand. Ook is het gebruikelijk in Zwitserland dat je aan het einde van elk kalenderjaar een 13e maand ontvangt en anders pro rata uitbetaald krijgt.

Werk uren

Een gemiddelde voltijd werkweek in Nederland staat voor 40 uur werk, in Zwitserland wordt een fulltime baan aangeduid als 42,5 uur per week. Belangrijk is het ook om te weten dat  in Zwitserland lonen aan de hand van een voltijd werkweek worden onderhandeld. Of te wel 100% werken staat voor 42,5 uur p.w., 80% staat voor 34 uur pw. en 60% staat voor een 25,5 urige werk week. Zo word dus ook je loon berekend. Stel je spreekt af dat je voor 80% gaat werken en je krijgt een loon van 5600 Fr. bij 100% dan is je loon 5600 Fr. x 0.8 of te wel 4480 Fr. bruto per maand.

Overuren worden vaak met vrije tijd verrekend met op zijn minst de waarde van de overgewerkte uren. Wanneer jij en je werkgever er voor kiezen om deze uren uit te betalen heb je recht op een toeslag van 25%. 

Vakantiedagen en andere vrije dagen

Werknemers in Nederland krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In dagen zijn dit er 20 uitgaande van een 5 dagsewerk week. In Zwitserland wordt het aantal verplichte vakantie dagen naar leeftijd bepaald, t/m je 20e levensjaar krijg je 25 verplichte vakantiedagen per jaar. Iemand van 21+ krijgt t/m zijn 50e levensjaar verplicht 20 vakantiedagen en vanaf je 51e levensjaar is het verplicht om 25 vakantiedagen te krijgen. Bij de meeste werkplekken krijg je 5 extra vakantiedagen als Fysiotherapeut in Zwitserland.

In Nederland zijn er geen wettelijke afspraken over het wel of niet betaald krijgen en verplicht werken op feestdagen, dat laat de Nederlandse overheid over aan afspraken die gemaakt worden in het CAO of arbeidsovereenkomst (vaak ligt dit rond de 8 dagen). In Zwitserland zijn hier binnen de Kantonnen verschillen in. Alleen 1e August word voor heel Zwitserland als een verplichte en betaalde vrije dag gewaardeerd. Verder mogen de Kantonnen zelf bepalen welke dagen als verplicht gelden. Bij meer religieuze Kantons zoals Schwyz worden 13 dagen als verplichte feestdagen aangeduid waar Kanton Appenzel er maar 7 hanteert.

Bijzonder verlof

In Nederland zijn verschillende soorten verlof mogelijk wettelijk verlof, bijzonder verlof en onbetaald verlof. Vaak zijn deze verschillende soorten aangevuld of afwijkend daarvan afspraken in de arbeidsovereenkomst of CAO.

In Zwitserland zijn deze zaken ongeveer hetzelfde geregeld als in Nederland de wettelijke geregelde verlof zijn bij ongevallen, zwangerschap en moederschap verlof, uitvoeren van wettelijk verplichte zaken en het uitoefenen van een publieke functie. Voor specifieke informatie hierover verwijzen wij door naar schweizerische eidgenossenschaft. De tijd die je krijgt bij Zwangerschap en moederschap verlof is ongeveer gelijk geregeld als in Nederland. Sinds 1 januari 2021 geldt er ook een vaderschapsverlof in Zwitserland, wat betekent dat vaders 2 weken betaald verlof mogen opnemen binnen 6 maanden na geboorte van hun kind.

Verder zijn er nog de volgende bijzonder verlofs mogelijkheden die niet wettelijk zijn opgenomen maar meestal zijn opgenomen in een Zwitserse arbeidsovereenkomst:

  • Huwlijk werknemer of kind Max 2 dagen
  • Overlijden van verwanten Max 3 dagen
  • Verhuizing eigen huishouden Max 1 dag
  • Zoeken naar nieuwe werkplek na ontslag                 Max 1/12 dag p.w.

Disclaimer: Het is mogelijk dat er andere arbeidsovereenkomsten voor jou gelden. Dit komt o.a. door kantonale verschillen en verschillen in arbeidsovereenkomsten.

Afmelding door ziekte

Bij afwezigheid door ziekte ben je verplicht je af te melden bij je werkgever. Een werkgever kan van je verlangen dat je een medisch getuigschrift ter bevestiging van ziekte afgeeft. Vaak is het in de arbeidsovereenkomst geregeld dat je dit pas na je 3e dag van ziekte moet doen. Het is niet wettelijk vast gelegd dat je dat moet doen. Indien je een medisch getuigschrift van je arts krijgt is het gebruikelijk dat daar een eindtijd aan gegeven wordt. Waardoor je verplicht bent om weer aan het werk te gaan of een vernieuwing bij je arts aan te vragen. 

Het recht op ontvangen van je volledige loon bij ziekte wordt vaak bepaald aan de hand van de Berner skala. Daar wordt de tijd van doorbetalen berekend doormiddel van jouw aantal dienstjaren. 

Afmelding door ongeval

Alle Zwitserse werkgevers zijn verplicht hun medewerkers te verzekeren tegen ongevallen. Naast Medische en ziekenhuis kosten vergoed deze verzekering ook 80-100 procent van het loon. Het loon wordt doorbetaald totdat volledige arbeidsgeschiktheid weer is bereikt of dat er een arbeidsongeschiktheidspensioen is geregeld. Bespreek met je Zwitserse werkgever in welke mate hij/zij jou verzekerd heeft.

Duur proeftijd

Volgens de Zwitserse wet is bij een dienstverband voor onbepaalde tijd een proeftijd van nul tot maximaal 3 maanden mogelijk. Gebruikelijk is een proeftijd van 1 maand maar in de arbeidsovereenkomst kan een maximale proeftijd van 3 maanden vastgelegd worden. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is het volgens de wet niet verplicht om een proefperiode te aanvaarden. Maar dat kan wel schriftelijk overeengekomen worden.

Een arbeidsovereenkomst kan binnen de proeftijd elk moment beëindigd worden met een opzegtermijn van ten minste 7 kalenderdagen.

Ontslagtermijnen / ontslag nemen

De arbeidsovereenkomst, kan mondeling worden opgezegd. Om bewijsredenen is het beter om jouw annulering schriftelijk en aangetekend in te af te geven. Als je de annulering persoonlijk overhandigt, zorg dan voor een ondertekend kopie. Een opzegging gaat pas in nadat deze door de werkgever is ontvangen. Het moet dus uiterlijk op de laatste werkdag van de maand bij je werkgever zijn. De volgende opzegtermijnen gelden:

  • 1 maand in het eerste dienstjaar 
  • 2 maanden vanaf het 2e tot het 9e dienstjaar
  • 3 maanden vanaf het 10e dienstjaar 
  • Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd eindigen op de aangegeven einddatum. Opzegging voor het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is niet mogelijk tenzij anders vastgelegd in de arbeidsovereenkomst

Disclaimer: Het is mogelijk dat er andere arbeidsovereenkomsten voor jou gelden. Dit komt o.a. door kantonale verschillen en verschillen in arbeidsovereenkomsten.

Over auteur

Na meerde avonturen door Azië en Zuid-Amerika was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging, via verschillende kanalen kwam ik terecht bij een recruiter bureau die Fysiotherapeuten plaatste in Zwitserland. De uitdaging om in het buitenland mijn beroep uit te oefenen trok mij erg aan, samen met de vele voordelen dat Zwitserland te bieden heeft.

Ondertussen werk ik al meer dan 2 jaar in Zwitserland als Fysiotherapeut in de mooie stad Luzern.

Het verhuizen naar het buitenland is een grote stap en er komt veel bij kijken. Ik merkte dat er weinig of beperkte informatie beschikbaar was uit recruiter bureau over hoe je het beste alles kon organiseren. De meeste aanbevelingen en informatie kreeg ik uiteindelijk van andere Nederlandse Fysiotherapeuten die hier al een tijdje werkte.

Met deze site hoop ik Nederlandse Fysiotherapeuten in Zwitserland te verbinden om elkaar te ondersteunen met informatie over de organisatie die bij het beginnen van je professionele leven en privé leven in Zwitserland komen kijken.

Lees verder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.